Me and My Coach: 1 januari begin ik echt

…Van de week na het lopen zat ik met iemand iets te drinken die mij  gadesloeg vanachter haar chocolademelk-met-slagroom-en-appeltaart . Ik voelde haar ogen op mij gericht terwijl ik me druk hield met mijn groene thee. ‘Ja! 1 januari ga ik het ook doen! Ik ga hetzelfde doen als jij! Ik ga op dieet! Ik heb het net besloten!’ Een knipoog volgde met de opmerking: ‘Pas maar op, straks zie ik er weer beter uit dan jij en ben jij weer de dikste van ons twee!’

Uiterst zorgvuldig leg ik mijn theezakje op het schoteltje voor ik mijn ogen naar haar opsla en zeg: ‘Wat goed! Maar ik ben niet op dieet joh!’

Je wil het wel!

Ik probeer mezelf onder controle te houden, ik neem namelijk een aantal dingen waar die mij niet aanstaan. Eigenlijk begon het al bij de bestelling waarbij ik onder druk werd gezet. ‘Ah.. toe neem ook een taartje, dat wil je wel! Ik zal het niet doorvertellen hoor!’ Dit zorgde al voor een opgerezen wenkbrauw van mijn kant. Ik word niet graag onder druk gezet. Daarbij bepaal ik zelf graag wanneer ik ergens wel of geen zin in heb, dit laat ik niet voor mij bepalen. Zeker niet als het is om het schuldgevoel van een ander jegens eten weg te nemen.

Het woord ‘dieet’… Ik heb er nooit in geloofd en ik zal er nooit in gaan geloven. Kwalijk vind ik de vergelijking tussen haar en mij. Het voelt alsof mijn weg naar een gezonder lichaam wordt betiteld als een soort van concurrentiestrijd. Om te battelen met ieder die er beter uitziet dan ik… Ik vind het oppervlakkig klinken, niet authentiek. Ik besef me hoe slecht de dame tegenover me eigenlijk kent. Ondanks mijn veranderingsproces ben ik nooit oppervlakkig geweest denk ik…hoop ik…

Barbara van Vliet, Mark Jensen, Me and My Coach, MAMC, My Storybook, MSB, 1 januari

De ontdekkingstocht

Ze vervolgt: ‘Hey maar vertel eens, hoe doe jij het dan? Wat eet je precies? Kun je het voor me opschrijven? Want als het voor jou werkt, dan gaat het vast ook succes hebben bij mij!’

…Ik kies ervoor om niet te antwoorden, want ook hier ben ik het niet mee eens. Het vinden van een nieuw eetpatroon was een zoektocht. Een leuke en leerzame zoektocht, zonder twijfel. Het feit dat je het lichaam zo makkelijk kunt manipuleren… ik leer elke dag van wat mijn lichaam mij verteld. En ik leer vooral  hoe ik om moet gaan met wat mij verteld wordt. Ik heb genoten van de ontdekkingstocht en waar deze me tot nu toe bracht. Het is niet iets dat je kunt kopiëren, het is iets dat je zelf moet ervaren, ontdekken, leren.

Ik kijk mijn tafelgenote aan, terwijl ik mijn ogen iets toeknijp, mijn hoofd schuin houdt en vraag: ‘Waarom begin je pas op 1 januari?’

WTF about 1 januari?

Dear Coach Awesome ten eerste, hoe ga ik om met dit soort situaties? Ik voel me in het nauw gedreven. Ik spreek niet graag over mijn leefstijl op deze manier,  ik houd het liever voor mezelf.

En dan: Wat is dat toch met 1 januari??

Je volproppen met de feestdagen en dan op 1 januari de knop om… het klinkt in mijn oren als twee stappen achteruit eer je een stap voorwaarts hebt gezet…

Anyhow, … Merry Christmas to you Coach!

B.

Me and My Coach, MAMC, Mark Jensen, Barbara van Vliet, My Storybook, MSB, 1 januari, dieet,

Hello Barb!

Ja klopt, zeker twee stappen achteruit waardoor je met een achterstand begint op het moment dat je wilt knallen. Dat kan dus heel demotiverend werken op 1 januari.

Op 1 januari “beginnen met afvallen” is voor zoveel mensen helaas gedoemd te mislukken om vele redenen. Het is ook eigenlijk hetzelfde zeggen als: Morgen ga ik echt veranderen, dan ga ik echt afvallen.” Hoe vaak ik dat vroeger als emotie-eter wel niet heb gedacht: ”morgen…”. Maar vandaag is wat gisteren morgen was. Morgen of 1 januari beginnen met afvallen zal zonder gedegen plan, doelen op een tijdslijn hebben en een solide basismotivatie gedoemd zijn te mislukken.

De mythe van wilskracht

Het oh zo beroemde wilskracht bijvoorbeeld werkt echter niet op de lange termijn. Wilskracht is namelijk in sterke mate afhankelijk van emoties en emoties fluctueren altijd wat bij de mens, net als de economie. Je kunt bijvoorbeeld een mega geweldige Tony Robbins seminar hebben gevolgd. Lekker dansen en springen, levensveranderende eye-openers krijgen van hem, woehoe!!!…De dagen erna kun je nog helemaal hyped zijn ervan, maar dan nemen de emoties, woorden, beelden en indrukken van die dag af in intensiteit. Het gewone leven kickt weer in en men is weer terug van weggeweest. Op wilskracht afvallen lukt overigens wel even hoor, voor bijvoorbeeld een reünie of een trouwerij, maar blijvend afvallen…forget it via wilskracht.

Het eigen lichaam verzet tegen verandering

De mens die wil veranderen (bijvoorbeeld op 1 januari) zal ook zwaar verzet ondervinden van zijn of haar eigen lichaam. Zie je lichaam namelijk als een systeem dat voortdurend wil streven naar het bestaande balans, net als een thermostaat. Het systeem bestaat simpel gezegd uit je geest (de hersens) en het lichaam (alles onder de hersens). Je hersens produceren gedachten in de vorm van elektrische signalen en chemische stofjes. Die chemische stofjes worden onder in het lichaam opgenomen door gevoelsreceptoren. Daardoor voelen wij dingen, door gedachtes te hebben over situaties. Die ontvangers van die gedachten zijn echter doorgaans jaren- of decennialang gewend om dezelfde typische gedachten van het baasje te ontvangen. Bij een emotie-eter als baasje zijn dat algemeen gesproken eerder negatieve gedachtes over bepaalde terugkerende situaties. Maar nu komt het: als het baasje besluit om te gaan veranderen, op bijvoorbeeld 1 januari, dan zal verzet gaan plaatsvinden van diezelfde gevoelsreceptoren. Van die ontvangers van die gedachtes dus, want die ontvangers krijgen ineens niet meer hetzelfde chemische stofje. Er ontstaat een leegte, een gat als het ware. Alsof je ineens en plotseling de Playstation 4 afpakt van je puberale zoon of dochter.  Dat pikken die gevoelsreceptoren dus niet. Ze kijken boos naar boven, naar die hersenpan, en zeggen gezamenlijk: WTF! Jarenlang krijgen we dezelfde stofjes en nu ineens niet meer?! Ze sturen daarom gezamenlijk een protestsignaal via de ruggenmerg naar de hersens, naar de hypothalamus om precies te zijn. En dat hersendeel werkt als die eerder besproken thermostaat, die wil balans bewaken en dus alles hetzelfde houden in het lichaam. De hypothalamus gaat dan stiekem en heel onbewust als een soort achtergrond muziek jou gedachtes laten denken als (tada): “Morgen ga ik echt veranderen, nu hoeft dat nog niet. Het was inderdaad een zware dag hè. En die baas deed inderdaad niet leuk. Pak die zak chips daarom maar, want morgen ga ik echt veranderen. Ja echt waar. Morgen…” 

Het wilde paard temmen

Je kunt overigens die hypothalamus voor je laten werken uiteindelijk, door zijn of haar puberale driftbui verzet te overwinnen. Alsof je een wild paard temt. Maar dat vraagt zoals eerder gezegd om een gedegen plan (zoals werken met mijn fundamenten voor blijvend gewichtsverlies)  i.p.v. bijvoorbeeld vertrouwen op wilskracht. 

Opkomen bij je saboteurs

Om succesvol en blijvend gewicht te verliezen als emotie-eter is het nodig dat je je binnenwereld verandert, dus je gedachten en emoties leert te controleren en te beheersen. Maar (!) ook dat je je omgeving leert te beheersen en te controleren voordat je overstapt op verandering van leefstijl. Met omgeving bedoel ik je eetomgeving maar ook je sociale omgeving. Je tafelgenootje in je verhaal bijvoorbeeld (hoe lief die misschien ook kan zijn en hoe onbedoeld ook) hij of zij saboteerde jouw vetverlies plannen. En dat gebeurt heel vaak als men gaat afvallen: er ontstaan echt saboteurs. Vaak van degenen die dichtst bij je staan. Eén van die redenen is helaas jaloezie, en die persoon klinkt zeker jaloers en onzeker. ‘Pas maar op, straks zie ik er weer beter uit dan jij en ben jij weer de dikste van ons twee!’ Dat zinnetje zegt natuurlijk veel. Vaak gunnen saboteurs jou je verandering wel, maar jouw verandering raakt hun leven en daarom gaan ze jouw vetverlies plannen saboteren. ‘Ah.. toe neem ook een taartje, dat wil je wel!’ is een typisch voorbeeld van sabotage plegen. Saboteurs dien je te leren hoe ze jou dienen te behandelen. Het is niet nodig dat je ze uit je leven dumpt, maar het is wel belangrijk hen op te sporen en hen te leren hoe ze jouw moeten behandelen! Opkomen dus voor jezelf en dat kun jij inmiddels heel goed, heel respectvol en steeds beter:)

Je coach, 

Mark

Barbara van Vliet, Mark Jensen, Me and My Coach, MAMC, My Storybook, MSB, 1 januari

Heb je vragen voor blijvend gewichtsverlies coach van emotie-eters Mark? Je kunt hem mailen op info@markjensen.nl of bereiken op 06 24553879